Цена на сайтове | MySEO

Защо има евтини и скъпи интернет сайтове?

Оптимизация на сайт – нужди и ползи
September 24, 2016
Какво е динамичен сайт?
September 24, 2016

Защо има евтини и скъпи интернет сайтове?

Това е една доста наболяла и често срещана тема – за цените на интернет сайтовете и измамното усещане у клиентите. Винаги хората поръчващи уеб сайтове имат едно неприятно чувство, че могат да бъдат излъгани за истинската цена и стойност на техния сайт. Оттам идват и неприятните изказвания: “Тези ми поискаха 5000 или 20 000 лева за сайт, а другите ще ми го направят за 200 или 1000лв”. Затова ще се опитам да отговоря максимално ясно, от гледната точка на човек, който се занимава професионално с изработка на сайтове.

Как може да се оцени обективно изработката на сайт?

Винаги е имало хора, които са се опитвали да спекулират с реалната цена на уеб сайтовете и да замажат очите на неразбиращия клиент. Затова за мен правилно формулиране на стойността на сайта, се постига на базата на изразходваното работно време. Всеки един уеб специалист, може да изчисли количеството часове, необходими за завършване на проект, в зависимост от неговата сложност и специфика.

Колко струват тогава уеб сайтовете?

Тогава би било правилно да отчетем, че за сайтове, за които е положено много часове труд, е нормално да се плати по-голяма сума.

Важно е да отбележим, че един сайт не се оценява по това как изглежда. Вярно е, че когато уеб дизайнера или графичния дизайнер си е свършил добре работата, той ще изглежда зашеметяващ и визуално красив. Обаче зад един сайт, не стои само визия. Всички знаем, че сайтовете не са само картинки. Те извършват различни функции и действия, това е възможно благодарение на работата на един или повече програмисти, които най-често остават незабелязани от масовия посетител.
Има много готови системи за управление на съдържанието, с отворен код, които биха свършили работа в много от случаите. Лесно се модифицират и инсталират и вършат чудесно работата, за която са създадени. Такива са сайтовете, струващи евтино, от порядъка на 200, 500 или 1000лв. Те не отнемат много работно време и могат да свалят доста от стойността си.

Сега се опитайте да си представите, как се изгражда един сайт от нулата. Когато той не присъства почти никъде в интернет и никъде няма готов код за него. Това неизбежно би наложило включването на още хора в работния процес. Хора за архитектурно планиране, хора за изграждане на информационна структура, хора за тестване на грешки, хора за следене и координиране на цялостния проект и кой ли още не. Тогава мисля би било правилно за един такъв сайт да ви поискат 15, 20 или повече хиляди лева, “според българския стандарт :)”. Като тук също важи правилото на Мечо Пух: “Колкото повече, толкова повече”.
Качество на работата

Българският уеб пазар е един ярък пример на съотношението “Цена = Работа = Качество”. Или с други думи: “Плащаш малко – получаваш малко” и “Плащаш повече – получаваш повече”.

Това неименуемо се отразява на качеството на сайтовете. Тъй като българина, не е свикнал да плаща за сайтове, се увеличава количеството некачествени и еднакви сайтове в българското уеб пространство. А резултата е цялостно падение на нивото на уеб индустрията в България и отдалечаване от световната такава.

Call Now ButtonПозвънете
ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА

Попълнете контактната форма по-долу:

    X
    ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА