SEO оптимизация - Ръководство

SEO Оптимизация: Подробно Ръководство За Начинаещи

Онлайн Маркетинг – компоненти
September 24, 2016
Как маркетинговата агенция гарантира на бизнеса по-голям успех?
September 9, 2018

SEO Оптимизация: Подробно Ръководство За Начинаещи

Чувате този термин постоянно, но как реално да се класирате по-нагоре в търсачките? Спомням си, че когато за пръв път чух термина SEO оптимизация, той ми звучеше като някаква вуду магия, която само неколцина разбират как да използват.

Оказва се, обаче, че човек не нужно да е ракетен инженер, за да разбере какво е SEO. Някои т.нар. гурута в тази област биха Ви накарали да повярвате, че отнема години, посветени в проучване, за да може даден човек да го разбере, но аз не смятам, че това е вярно. Е, разбира се, че овладяването на деликатните нюанси отнема време, но истината е, че можете да научите основите само за няколко минути.

И така, замислих се върху това, “Защо да не изложа всички основни неща в един пост?”

Със сигурност това може да бъде дълга публикация, но след години изучаване на SEO оптимизацията и работа зад кулисите на компании, за да им помогна да се изкачат до първите резултати в класирането, сега съм убеден, че това е всичко, от което се нуждаете. Ако искате да увеличите трафика си, за да увеличите продажбите си, просто следвайте тези основни насоки.

Капанът На Трафика (И Как Реално Работи SEO оптимизацията)

Много маркетолози правят грешката да гледат на SEO само като на източник на безплатен трафик. Това е вярно, безплатният трафик е крайния резултат, но не така работи SEO.

Истинската цел на SEO е да помага на хората, които Ви търсят, да Ви намерят. За да осъществите това, съдържанието на Вашия уебсайт трябва да съответства на това, което хората търсят.

Например:

Мария предлага лично персонализирани плетени пуловери. В своя блог тя показва как плете лично пуловерите и често говори за различните видове прежда, които използва. Понеже няма много конкуренция на ключовите думи за прежда, които тя използва, Мария публикува страхотно съдържание, и не след дълго тя е сред топ резултатите в класирането за няколко различни видове прежда.

Виждате ли потенциалния проблем?

Хората, които търсят прежда, най-вероятно плетат и те самите и не е много вероятно да искат да закупят от пуловерите на Мария. Тя ще получи много трафик, спор няма, но този трафик няма да се преобразува в продажби, защото посетителите имат напълно различни цели.

Поуката тук: ако искате SEO оптимизацията да работи правилно за Вас, уверете се, че Вашите цели съответстват на целите на посетителите на сайта Ви. Не всичко се свежда просто до трафик. Разбере какво искате и после така оптимизирайте ключовите си думи, че да Ви донесат посетители, които искат същите неща.

Как да откриете кои са тези ключови думи?

Лесно е: проучвайте.

Проучването: Как Да Откриете Подходящите Ключови Думи

Проучванео със сигурност е малко досадно, но е незаменима част от намирането на подходящите ключови думи. Искате да откриете думи, които:

-Се характеризират с голям обем на търсене (хората търсят с тези ключови думи)

-Имат слаба конкуренция (по-малкият брой резултати означава, че шансовете Ви за класиране по-високо се подобряват)

-Подкрепят Вашето съдържание (ключовите думи се отнасят до Вашия сайт).

Съществуват много инструменти, които да Ви помогнат да откриете правилните ключови думи, като най-популярният е Google’s Search-Based Keyword Tool. Той предоставя резултати, базирани на реални търсения в Гугъл, и ако сте вписани с AdWords акаунт, той Ви дава и списък с идеи за ключови думи, персонализирани за сайта Ви.

Преди да навлезем твърде навътре в материала, нека да обсъдим една важна концепция за това колко широко обхватни или тясно специализирани искате да бъдат Вашите ключови думи. Това се нарича „Дългата опашка” – “The Long Tail.”

The Long Tail

Популяризирана от Крис Андерсън, дългата опашка описва феномена, където множество ключови думи, носещи нисък трафик, могат колективно да Ви изпратят повече посетители, отколкото ключови думи, носещи висок трафик.

Например, въпреки че Amazon получава хиляди посещения от ключовата дума “DVD,” те получават милиони посещения от всички индивидуални DVD заглавия (например: Черният рицар, Играта на играчките и т.н.). Индивидуално нито едно от тези заглавия не се доближа дори и близко до трафика на думата “DVD,” но заедно техният обем е много по-голям, отколкото една ключова дума.

Как да приложите дългата опашка при Вас?

Когато комбинирате всички ключови думи, Вашата дълга опашка от (непопулярни) ключови думи трябва да съставлява около 80% от трафика Ви. Така че, когато проучвате ключови думи, не се фокусирайте само върху тези, които получават огромни количества трафик. Отбележете и някои от не толкова популярните и после ги инкорпорирайте в цялостната си стратегия.

Създаването На Вашето Съдържание

След като изберете подходящите ключови думи е важно да започнете да създавате съдържанието си.

Търсачките имат ботове, които автоматично пълзят в сайта ви, “четейки го”, за да разберет за какво се отнася и после решават кои ключови думи класират всяка от страниците Ви. Можете да повлияете на техните “решения” като стратегически оптимизирате съдържанието си за определени ключови думи.

Това е особено вярно, когато създавате съдържание, което ботовете не могат да четат. Ботовете лесно могат да интерпретират текста, но те не са достатъчно напреднали, за да гледат видеа, да разглеждат снимки или да слушат аудио. Ще трябва да ги опишете, за да могат ботовете да разберат и ранкират Вашите страници за подходящите ключови думи.

Следва, обаче, едно малко предупреждение.

Ако само пишете текст за търсачките, то това обикновено прави съдържанието скучно и по принцип това няма да превърне посетителите в клиенти. Далеч по-добре е да се фокусирате първо върху хората, като направите съдържанието си възможно най-лесно и после да го оптимизирате за ботовете на търсачките където можете, без да жертвате убедителността му.

Обърнете внимание на:

 • Заглавията– Създавайте хващащи окото заглавия, които да повишат интереса на читателите. Имате само един шанс да направите страхотно първо впечатление.
 • Ключовите думи– Изберете ключови думи, които са съотносими със сайта Ви и които ще докарат хора до него.
 • Линковете– давайте линкове към качествени сайтове, които допълват това, за което се отнася Вашия собствен. Това ще окуражи сайтовете във Вашата ниша също да пращат линкове към Вас.
 • Качеството– Опитвайте се да публикувате уникално и качествено съдържание. Това подбужда посетителите да дойдат във Вашия сайт, понеже не могат лесно да намерят това съдържание на друго място.
 • „Свежест” на съдържанието– Ако публикувате съдържание, което не „остарява” или не става демодирало, това е страхотно, но също така редовно трябва да добавяте и ново съдържание. Ако нямате време да добавяте съдържание на уебсайта си, обмислете създаването на раздел с въпроси и отговори или пък блог за страницата си.

И най-важното, не публикувайте нечие чуждо съдържание на сайта си. Това създава съдържание дубликат, а търсачките наказват за това.

Оптимизирайте Кода Си

Ботовете на търсачките не само четат текстовете на сайтовете. Те четат и кодовете им.

Като имате това наум, знайте, че има 8 различни раздела на кода Ви, които трябва да оптимизирате. За да Ви ги демонстрирам, ще използвам примери от novavizia.com и lifehack.bg, два популярни сайта, които предприемат различни подходи към привличането на внимание към сайта си.

Тагове Със Заглавия

Таговете със заглавия обвхащат заглавието на сайта Ви. За демонстрация, това е кодът от novavizia.com:

<title> Нова Визия – Мениджмънт, Бизнес и Развитие </title>

Тук novavizia поставя акцент върху името си и името на сайта. Ако искате да ги открите в търсачките, вероятно трябва да търсите с ” novavizia ” или “ Мениджмънт и Бизнес

Нека погледнем и другия сайт:

<title> Бизнес и личностно развитие : lifehack.bg </title>

Lifehack.bg има различен подход. Като слагат името на сайта накрая, те наблягат на това за какво се отнася той. Най-вероятно ще ги откриете, търсейки така, “ Бизнес и личностно развитие ” или някаква вариация на това.

Заключение: когато кодирате таговете със заглавията, уверете се, че ключовите думи са в заглавията. За да оптимизирате още повече резултатите на търсачките, всяка страница трябва да има уникален таг.

Мета Тагове

Главният мета таг, който трябва да обмислите, се казва, “meta description”. Той няма голямо отношение към класирането Ви в търсачите, но казва на посетителите за какво се отнася сайта Ви, така че може да има голямо значение върху това дали те ще решат да кликнат там или не.

Нека погледнем няколко примера:

<meta name=”description” content=” Мениджмънт, Бизнес и Развитие ” />

<meta name=”description” content=” Вдъхновяваме хората да подобрят живота си! ” />

Забелязвате ли на кои ключови думи наблягат novavizia.com и lifehack.bg?

Когато създавате мета тагове с описания, уверете се, че ключовите Ви думи са в описанието и използвате пълни изречения. Не правете описанието прекалено дълго, обаче, или то може да бъде отрязано. Ако е възможно, опитайте се всяка страница да има уникално мета описание.

Заглавия

Те са много подобни на заглавията в книгите, но тези имат специфичен ред. H1, H2, H3, H4, и т.н, като страницата започва с H1 като главно заглавие. Останалите кодове на заглавия отиват надолу към заглавията от по-ниско ниво.

Например:

<h1>How to Optimize Your Business for Search Engines</h1>

<h2>The ABCs of SEO</h2>

<h3>Research</h3>

Забележете модела. Колкото по-специфично става съдържанието Ви, толкова по-голям става броя на заглавията.

Като цяло на всяка страница трябва да има само един H1 таг, а можете да имате колкото си искате H2, H3, и H4. Също така се подсигурете, че заглавиятa Ви съдържат ключови думи, които са съотносими със съдържанието на уебсайта.

Sitemaps (карти на сайта)

Sitemaps са подобни на пътните карти, но когато става дума за търсачки. Те дават насоки на ботовете на всичките различни страници на сайта като по този начин правят възможно ботовете да открият всичко.

Съществуват два вида карти на сайта, които можете да създадете: HTML карти и XML карти. Главната разлика е, че XML картите са кодирани специално да бъдат четени от търсачки, докато HTML картите лесно могат да бъдат четени и от хора. Можете да поставите линк към тях, кaто така давате обща картина на посетителите накъде отиват.

Ако имате под сто страници,трябва да поставите линк към всяка страница в своята HTML карта. Ако уебсайтът Ви има няколко хиляди страници или повече, просто сложете линк към най-важните.

XML картите, от друга страна, съдържат всяка страница на сайта Ви, дори и ако той има милион страници. Можете да ползвате инструменти като XML Sitemap Creator , които автоматично да създадат карта за Вас. Щом веднъж създадете своята XML карта, трябва да я предадете на Google Webmaster Central и Bing, за да могат големите търсачки да претърсят и индексират сайт Ви.

Избор На Домейн

Имената на домейните, които съдържат ключови думи, ги поставят далеч по-нагоре в класирането, отколкото домейните без ключови думи. Абсолютно съвпадащите имена на домейни класират дори още по-нагоре.

Но това си има цена: точно съвпадащите домейни не са много уникални. Причината, поради която виждате как много компании използват измислени думи за домейна си, е фактът, че можете да изградите бранда си около това, вместо да се борите за вече някакво съществуващо значение.

Кое е по-добре?

Зависи.

Ако трафикът Ви идва изцяло само от търсачки, тогава употребата на абсолютно съвпадащо име за домейн, може да е умното решение. Например, Diamonds.bg и Hotels.bg винаги ще се класират високо с думите “diamonds” (диаманти) and “hotels” (хотели), защото името на домейна им е богато на ключови думи.

Ако SEO е само малка част от Вашата стратегия, обаче, заложете на нещо по-уникално. Преди десетина години никой не търсеше “Google,” но сега е огромен бранд. Същото се отнася за сайтове като Amazon и Ebay.

Структура На URL

URL-тата са друга важна, но често пренебрегвана част от SEO.

Ако Вашите URL-та са разхвърляни и хаотични, търсачките ще се затруднят да ги претърсят, а ако търсачките се затруднават с това, те няма да могат да индексират сайта Ви, което означава, че няма да се класирате в тях.

Обърнете внимание на фактори, които правят URL-тата по-приятелски за търсачките:

 • URL-тата не трябва да съдържат неприсъщи за тях символи ( $ @ ! * % = ? ).
 • По-късите URL-та обикновено се класират по-добре от дългите.
 • В URL-тата трябва да се използват само числа и букви.
 • Не ползвайте символа долна черта. Търсачките предпочитат тирета.
 • Поддомейните могат да класират по-добре от подкатегориите.

Структура На Сайта

Начинът, по който свързвате страниците си заедно, има голямо значение за класирането Ви. Ето няколко съвета:

 • Линковете вътре в съдържанието носят повече тежест, отколкото линковете в страничната лента или футъра.
 • Опитайте се да поддържате броя на линковете на една страница под
 • Маркирайте с No-follow външните линкове, които не са уместни (нямат качествено съдържание). Например, линкове към Feedburner страница.

Други SEO специалисти говорят също за no-following на вътрешни линкове, например такива към техните Общи Условия за ползване, но pagerank sculpting вече не действа. Ако искате да блокирате страница, като например страницата с Общите Условия, най-добрият начин да направите това като я изключите от своя robots.txt файл.

 

Alt Тагове

За да могат ботовете на търсачките правилно да индексират изображенията, към всяко изображение трябва да се добавят alt тагове с кратко описание. Например, ако има картинка на “син уиджет”, то употребата на alt таг ще каже на търсачката, че това е син уиджет. Това може да изглежда като нещо подобно:

<img src=”http://quicksprout.com/images/bluewidget.jpg” alt=“blue widget” />

Освен това, уверете се, че имената на изображенията съответстват на изображенията. Картинката на син уиджет трябва да е именувана bluewidget.jpg вместо image3.jpg.

 

Линкове

Линковете са може би най-важната част на SEO. Колкото повече сайтове дават линкове към Вашия сайт, толкова по-нагоре ще се класира той

Причината защо линковете имат такава висока стойност в SEO e защото е лесно за всеки да направи малко проучване, да коригира съдържанието си или да създаде такова, но е трудно човек да убеди стотици или хиляди уебсайтове да пуснат линкове към неговия сайт. В очите на една търсачка колкото повече заслужаващи доверие сайтове без спам дават линкове към Вас, толкова повече авторитет вероятно имате.

Преди да разгледаме как да си набавим линкове, ето няколко неща, които трябва да знаете. като цяло:

 • Линковете вътре в съдържането са по-ефективни, отколкото линковете в страничната лента или футъра.
 • Линковете от свързани сайтове са по-добри от линковете от несвързани сайтове
 • Anchor текстът играе най-важната роля в линкбилндинга. Ако искате да се класирате за думата “син уиджет”, тогава Вашият anchor текст на линка трябва да бъде “син уиджет”.

Ето кои неща, които да избягвате:

 • Линкове от спамещи или нерелевантни сайтове.
 • Sitewide линкове, които повече навреждат, отколкото да помагат.
 • Ако всичките Ви линкове са богати на anchor текст, това може да Ви навреди.
 • Реципрочните линкове ( аз давам линк към теб и ти даваш линк към мен) не са много ефективни.
 • Ако купувате линкове с текст и бъдете хванати, можете да бъдете баннати от търсачката.

Ето няколко начина как да увеличите броя на линковете си:

 • Социални медии– участиети в сайтове като Digg или StumbleUpon не само носи тонове трафик. Увеличаването на видимостта също подобрява шансовете Ви да пратят линк към Вас.
 • Директории– Съществуват много директории в мрежата. Изпратете сайта си на такива, които допълват съдържанието му.
 • Топ 100– Ако искате да се класирате за специална ключова дума, най-добрите линкове, които можете да вземете, са от сайтове, които са вече в топ 100 на резултатите от търсенето за тази ключова дума. Можете да бъдете сигурни и в това, че някои от тези сайтове, които се класират за думата, за която искате да се класирате и Вие, са Ваши конкуренти, така че не очаквайте те да изпратят линкове към Вашата страница. Но пък някои не са Ви конкурентни и винаги можете да им изпратите мил имейл, за да ги помолите да направят такъв линк до Вас.
 • Форуми– Много форуми позволяват създаването на подписи, в които можете да дадете линк към сайта си. Докато тези линкове не са no-followed, те ще Ви помогнат с класирането.
 • Конкуренция– Най-лесният начин да получите линкове е да видите кой дава линкове към Вашите конкуренти и да им напишете имейл с ползите от Вашия уебсайт в сравнение с този на конкуренцията. Грубо 5% от уебсайтовете, на които изпратите имейл, ще добавят Вашия линк.
 • Мъртви линкове– Съществуват трилиони линкове в мрежата, така че очаквайте голям брой от тези линкове да умрат с течение на времето. Уебсайтове биват сваляни, а много от линковете, сочещи към тези сайтове, са все още активни. Ако изпратите имейл на тези сайтове, информирайки ги за мъртъв линк и това че съдържанието Ви е подобно, имате голям шанс те да заменят мъртвия линк с такъв, който води до Вашия уебсайт.

Заключение

Ако изпълните всички съвети тук, трафикът Ви от търсачките ще се увеличи.

Просто бъдете търпеливи. На търсачките им отнема време да актуализират своите данни, тъй като те трябва да претърсят трилиони сайтове.

Също така ще отнеме време да разберете кое действа точно за Вашия уебсайт. Това, което действа за сайт A може да не подейства за сайт B. Няма преки пътища. Ако правите нещо съмнително , за да забързате нещата, накрая ще Ви хванат и ще получите наказание от Гугъл. Това никога не си струва.

По-добър подход?

 1. Разберете какво търсят хората
 2. Създайте сайт, който им го дава
 3. Оптимизирайте се за търсачките, за да могат те да помогнат на хората да Ви открият

Това не е просто умна SEO оптимизация. Търсачките искат Вие да направите това.

Все пак в крайна сметка целта им е те да имат най-добрите топ сайтове по всяка тема.Така че, ако работите усилено, за да създадете най-добрия уебсайт, и после го промотирате ефективно, накрая ще Ви забележат.

Просто имайте предвид горепосочените насоки, които да Ви помогнат. Това отнема време и много упорита работа, но ако се придържате към това, то ще Ви се отплати.

Call Now ButtonПозвънете
ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА

Попълнете контактната форма по-долу:

  X
  ЗАПИТВАНЕ ЗА ОФЕРТА